Persbericht – Opening Truckparking Duiven

Op 29 November 2017 om 19:00 uur, vond de officiële opening plaats van een grootschalige beveiligde truckparking op industrieterrein Centerpoort Noord, aan de A12. De parking heeft ruimte en voorzieningen voor tweehonderd vrachtwagenchauffeurs. Zij kunnen tegen betaling veilig en comfortabel overnachten. Burgemeester De Lange van de gemeente Duiven opent de parkeerfaciliteit.

Het project is mede gefinancierd door Topfonds Gelderland, verstrekt door fondsmanager Oost NL, en de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen.

Behoefte aan extra veiligheid en voorzieningen

De economische groei zorgt voor een toename van het vrachtverkeer en dus voor een groeiende vraag naar parkeerruimte. Een toenemend aantal niet-Nederlandse chauffeurs moet ook verplicht rusten. De controle op het naleven van rust- en rijtijden van chauffeurs is steeds strenger. Een passende infrastructuur voor al die vrachtwagens en de bestuurders ontbrak tot nu toe. Reden voor de gemeente Duiven om mee te werken aan de parking. Burgemeester De Lange: “We zien dat er een grote vraag is naar veilige parkeerplekken, met bijbehorende voorzieningen. Met deze beveiligde truckparking voldoen we aan die vraag en bieden we een aantrekkelijke en broodnodige plek voor chauffeurs om comfortabel te overnachten. Hiermee is de veiligheid gediend en wordt de aantrekkelijkheid van Centerpoort Noord en Duiven vergroot.”

Aantrekkelijk Centerpoort Noord

Ruim een jaar geleden werd reeds een EU-subsidie verkregen voor dit project, samen met twee andere vergelijkbare initiatieven in Hazeldonk en Venlo. De participatie en financiering vanuit het Fonds Herstructurering Bedrijfsterreinen Gelderland door fondsmanager Oost NL trok het project vlot. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: “Het is goed om te zien dat onze participatie als een vliegwiel werkt en dat we Europese middelen hebben kunnen aantrekken voor onze regio. De Truckparking geeft een extra kwaliteitsimpuls aan Centerpoort Noord en de omliggende omgeving. Dit leidt zowel tot grotere verkeersveiligheid als tot een toegenomen gevoel van veiligheid bij de omliggende bedrijven. Wij verwachten dan ook dat deze voorziening andere ondernemingen kan versterken en aantrekken.” Gedeputeerde Michiel Scheffer (Provincie Gelderland): “Met de komst van de Truckparking wordt het vestigingsklimaat van de hele regio verbeterd. Logistiek is de motor van de Gelderse economie en daar hoort een parkeervoorziening bij die ruimte biedt aan het groeiende vrachtverkeer door Gelderland en waar vrachtwagenchauffeurs veilig kunnen overnachten.”

Landelijk dekkend netwerk

Directeur van Parkeer Voorziening Liemers (P.V.L.) B.V., Ton Barten: “We zijn trots dat dit innovatieve project af is! De initiatiefnemers van het eerste uur, Jan Snellenburg en Jacques Beijer, hebben een lange adem gehad. Het resultaat mag er nu zijn. Een landelijk dekkend netwerk van goed ingerichte en veilige truckparkings krijgt steeds meer vorm.” Barten is al betrokken bij de exploitatie van vijf succesvolle truckparkings en twee trailerparkings in het Rotterdamse Havengebied. Onlangs is een nieuwe truckparking in Hazeldonk (Breda) in gebruik genomen. ”We zien dat onze formule werkt en er grote vraag is van internationale chauffeurs naar veilige en comfortabele plekken om te overnachten,” aldus Barten.

Voorzieningen en prijzen

De truckparking op Centerpoort Noord biedt plaats voor 207 vrachtwagens en omvat een terrein van 3,3 hectare met alle benodigde voorzieningen voor de chauffeurs. Naast veiligheid is er sanitair, douches, wasmachines en drogers, gratis wifi en is er een comfortabele verblijfsruimte. Chauffeurs kunnen op de truckparking het eerste uur gratis parkeren. Daarna betalen zij 2,00 euro per uur, met een voorlopig maximum van 7,50 euro per dag. Per 1 januari wordt dit maximum opgetrokken tot 14 euro per dag. De gemiddelde Europese dagprijs ligt op 23 euro. Het hangt van de bezettingsgraad af of het dagtarief van 14 euro gehandhaafd kan blijven.

Scroll naar boven